CUPRINS:


Filmul: Oppenheimer

Oppenheimer (2023) prezintă evenimentele care au dus la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din perspectiva creatorului bombei atomice, J. Robert Oppenheimer. Fiind regizat de către Christopher Nolan, filmul este bazat pe cartea "American Prometheus", scrisă de Kai Bird și Martin J. Sherwin. În rolurile principale apar Cillian Murphy (Oppenheimer), Emily Blunt (Kitty Oppenheimer), Robert Downey Jr. (Lewis Stauss) și Florence Pugh (Jean Tatlock).

Acestea sunt câteva dintre recenziile noastre:

Nolan reușește, ca de obicei, să creeze o poveste captivantă, care deși durează trei ore întregi, nu se simte niciodată prea lentă sau plictisitoare. Folosirea unor tehnici inovative de filmare, actorii talentați și un scenariu plin de suspans au creat un film care nu poate fi numit decât extraordinar.

~Theodora


Este un film foarte bun, bazat pe fapte reale. Firul narativ este făcut în așa fel încât să te țină prins și interesat de ce urmează să se întâmple. Actorii, din punctul meu de vedere, au fost aleși foarte bine. Mi-a plăcut ideea de a prezența cum bomba nucleară din Al Doilea Război Mondial a schimbat lumea. Overall, mi-a plăcut și este genul de film la care cu cât te uiți de mai multe ori la el, cu atât înțelegi mai multe detalii care fac povestea și mai complexă.

~Georgia


Un film excelent. O poveste legată de umanitate. Personajul înfățișează o oarecare vină trăită de creatorul unui lucru dezastruos și că nu toate lucrurile rele sunt făcute de oameni răi. Toți actorii foarte talentați au reușit să transmită întreaga emoție a personajului și publicului. Filmul oferă și detalii în legătură cu partea științifică a poveștii, pentru pasionați. Te face să te gândești la oamenii care te conduc. Cine te reprezintă? Cine face deciziile pentru ține? Cine afectează cu adevărat istoria umanității

~Irina


Îi ofer filmului "Oppenheimer" un 9/10, 9 din cauza efectelor speciale mult prea dese și a faptului că filmul s-a axat pe politică. "Oppenheimer" îl înfățișează pe celebrul om de știință în perioada în care a creat bomba atomică, în cadrul Proiectului Manhattan, desfășurat între 1942 și 1946. Cillian Murphy și-a asumat rolul cu adevărat. Se cunoaște faptul că omul de știință renumit trăia numai din martini uri și 100 de țigări/zi și cântărea mai puțin de 52 kg. Actorul a ținut următoarea dietă: o migdală pe zi pentru a ajunge la constituția lui Oppenheimer.

~Miruna


Filmul: Barbie

Filmul Barbie a fost unul dintre cele mai anticipate filme ale anului 2023 și a încasat până acum peste 1.34 de miliarde de dolari. Este al patrulea film regizat de Greta Gerwig, iar distribuția este formată dintr-o mulțime de actori celebri, precum Margot Robbie (Barbie), Ryan Gosling (Ken), Will Ferrell (CEO-ul Mattel) și America Ferrera (Gloria). În România, filmul a provocat discuții despre importanța educației despre feminism din cauza traducerii greșite a cuvântului "patriarchy" prin "patriarhie" și "patriarhism", în loc de "patriarhat".

Acestea sunt câteva dintre recenziile noastre:

Mi-a plăcut foarte tare decorul de pe platoul de filmare, deoarece s-a evitat imitarea realității pentru a rămâne în Barbieland, oferind aspectul unei case de păpuși. Personajul principal, Barbie, trece printr-o criză existențială, încercând să-și găsească rolul în viața ei de păpușă. Astfel, filmul “desființează” ideea că Barbie reprezintă frumusețea și atât. Însă, adeseori scenele dau impresia că sunt prea “politically correct” și încearcă prea tare să evite orice formă de conservatorism. În final, relația dintre Barbie și creatoarea sa este una emoționantă în special spre sfârșitul filmului. Cu toate acestea, momentul este ruinat de către melodia de la rolling credits.

~Irina


Un film care realizează exact ceea ce își propune, fără a deveni pretențios - "Barbie" nu se ia prea în serios și nu depășește limitele ridicolului, reușind să portretizeze, asumat, modest, caricatural, dar cu gust, probleme sociale actuale, ambalate în roz și nostalgie.

~Teodora


Filmul nu a fost deloc la ce mă așteptam. Din punctul meu de vedere, marketingul a ridicat așteptările foarte mult și de aceea eu am rămas destul de dezamăgită. A fost un film amuzant, cu un mesaj bun, dar exagerat.

~Georgia


Greta Gerwig se remarcă printr-un nou film de succes ce își propune să pună imaginea companiei Mattel și a păpușilor Barbie într-o nouă lumină. Am apreciat mult atenția la detalii, mai ales în decorul din Barbieland. De asemenea, cred că abordarea temei filmului este originală și diferită de orice alt film despre Barbie. Filmul a fost lăudat pentru mesajul feminist și sunt de acord că a fost prezentat în principal bine, însă mi s-a părut că uneori încerca să dea credit companiei Mattel pentru lucruri pe care nu le face de fapt. În loc să fie recunoscute problemele brandului Barbie, filmul pare adeseori să le minimizeze și să încerce să te convingă că dacă ai vreo problemă cu Mattel, nu compania este de vină, ci că mai degrabă societatea noastră e prea misogină ca să accepte păpușa Barbie așa cum este. Per total, este un film amuzant, original, cu o poveste bine gândită și mi-a plăcut, în ciuda unor mici probleme.

~Theodora


Filmul: Parasite

Filmul „Parasite” a apărut în anul 2019 în Coreea de Sud și a avut un succes imens pe plan internațional. Acesta prezintă povestea familiei Kim, care, încercând să își îmbunătățească situația financiară, se angajează în casa familiei Park, prefăcându-se că sunt experți în anumite domenii, când de fapt nu au niciun fel de experiență în carierele pe care pretind că le au. Filmul este regizat de Bong Joon-ho și a câștigat numeroase premii, printre care 3 premii Oscar și Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Bong a regizat mai multe filme de succes, precum „Snowpiercer” (2013) și „Okja” (2017), acestea având de asemenea teme sociale, unul dintre cele mai cunoscute citate ale regizorului fiind „cu toții trăim în aceeași țară, este numită capitalism”. Următorul său film, numit „Mickey 17”, va apărea în 2024.

Acestea sunt câteva dintre recenziile noastre:

Probabil cea mai impresionantă execuție în jurul temei capitalismului în ochii mei, Parasite este unul din cele mai bune filme pe care le-am văzut lansate în ultimii 5 ani. Filmul nu trebuie să impresioneze publicul prin emoții puternice sau momente nerealiste, reușind să își ilustreze tema principala implicit și explicit. Parasite introduce niște simboluri reprezentative pentru o clasa socială sau un concept social. Toată această construcție de aproape 2 ore este distrusă, amintind publicului faptul că, în esență, viețiile oamenilor au aceeași valoare. La sfârșit totuși, principalul concept al filmului reapare, revenind la dura realitate similară cu cea de la început. Acest film reușește să bifeze toate cerințele pentru ce cred eu că ar reprezenta un film bun, dar există filme mai impresionante din punct de vedere cinematografic și al relevanței tematice pentru mine. Este un film pentru oricine.

~Serban

Nota:4/5


Este un film captivant, având o trecere bruscă de la comedie la dramă și tragedie.

~Georgia

Nota:4,5/5


Filmul abordează discrepanțele sociale și diferențele materiale, dar și cum acestea rezultă în două perspective opuse asupra aceleiași lumi. Ne arată cum “ceea ce nu știi nu te poate răni” atunci când o duci bine, uitând de ce se petrece în afara propriei lumi iluzorii.

~Irina

Nota:4/5


Filmul prezintă problema discrepanței dintre clasele sociale în Coreea de Sud, atât prin umor, cât și prin dramă. Caracterizarea celor două familii, ce provin din două lumi diferite, ridică din ce în ce mai clar întrebarea „Cine este adevăratul parazit?”. Cred că este un film excelent, cu un mesaj puternic, însa singurul aspect care nu mi-a plăcut în totalitate a fost finalul, care mi se pare că ar fi putut fi abordat altfel. Cu toate acestea „Parasite” a devenit unul dintre filmele mele preferate și cred că merită văzut.

~Theodora

Nota:4/5


Filmul: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

La ultima ședință a clubului, am discutat despre filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", apărut în 2007 și regizat de Cristian Mungiu. Acțiunea are loc în România comunistă, când Otilia (Anamaria Marinca) își ajută colega de facultate, Găbița (Laura Vasiliu), să facă avort, ceea ce era ilegal la acea vreme. Ideea a pornit de la o poveste auzită de către regizor cu 15 ani înaintea creării filmului. Acesta a avut un succes imens, primind premiul Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes și fiind nominalizat la premiile “Globul de Aur”.

Acestea sunt câteva dintre recenziile noastre:

Filmul reușește să ridice standardele pentru cinematografia românească. Acoperă destul de multe teme importante pentru cultura noastră și captivează prin scene pline de tensiune ce te fac să te simți în pielea Otiliei și să îi înțelegi turmentarea psihologică prin felul în care este filmat. Mi se pare destul de bun și merită văzut, mai ales de persoanele pasionate de cinematografie.

~Serban

Nota:3/5


Filmul prezintă un eveniment fictiv din perioada comunistă, inspirat, însă, din realitatea acelor vremuri și relevant în continuare și în zilele noastre. Condiția femeii în timpul acestor ani din istoria României este conturată prin frică, durerea și abuzurile prin care cele două protagoniste sunt nevoite să treacă pentru a face un avort ilegal. Îl recomand atât ca pe un film bun, cât și ca o lecție de istorie.

~Theodora

Nota:3,5/5